Nog meer taal

Voor wie maar niet genoeg van taal krijgt.


De Taalstaat

Iedere zaterdag van 11.00 – 13.00 presenteert Frits Spits (beroemd van de Avondspits) op Radio 1 De Taalstaat. Twee uur lang vergeetwoorden, het taal-DNA van bekende Nederlanders, taalnieuwtjes, en muziek met mooie Nederlandstalige teksten. Je kunt de afleveringen als podcasts terugluisteren.

Taalhelden

De ‘jongerensite’ van Onze Taal. Maar andere taalliefhebbers zijn gelukkig ook welkom. Met veel bijzonders over taal en taalkunstenaars.

Taalvoutjes

Het blijft verrassend wat mensen met taal doen. Een steeds verder uitdijende verzameling van taal zoals het mogelijk niet helemaal bedoeld was. Grappig en soms ontroerend.

Synoniemen Net

Heb je snel een synoniem van een woord nodig, of wil je een (grafisch) overzicht van alle woorden die met een woord in verband staan?

Blogacademie

De website van Kitty Kilian. Ze weet heel veel van taal en schrijft prachtig. Haarscherp en geen woord te veel. Haar blogs en haar Stijlboek zijn een aanrader. Uit haar bio op de site: “Journalist geweest, voor NRC Handelsblad. Historicus. Docent. Enne.. delicate as a hand grenade.”

Austin Kleon

Hij noemt zichzelf een schrijver die tekent. Vol bijzonder taalvondsten. Bekend van onder andere Steal Like An Artist en zijn Newspaper Blackouts. Tijdens de pandemie maakte hij piepkleine zines, kleine boekjes uit één A4. Engelstalig.

Sketchplanations

Woorden mooi uitgelegd aan de hand van een plaatje op een grote post-it. Engelstalig.

Wim Daniëls

Meester in spelen met taal. Op zijn Twitterpagina @wimdaniels deelt hij regelmatig taalvondsten. Of hij daagt anderen uit tot een zondagse taalspel.

Etymologiebank

Etymologie gaat over de herkomst van woorden. Waar komen onze woorden vandaan? Wat betekenden ze vroeger, en welke woorden zijn eigenlijk familie van elkaar?

De Taaluilen

De Belgische Taaluilen hebben een Inspiratiebank vol taaltips en schrijfadviezen.

De Taalbank

De Taalbank is een weblog over taal, taalverandering, trends in taal en het woord van de dag.

Instituut voor de Nederlandse Taal

Heel veel informatie over het Nederlands door de eeuwen heen. Met onder andere historische woordenboeken en Gelegenheidswoordenboekjes (zoals het Lubberiaans Lexicon, de Selfictionary en het Sporttermenwoordenboekje).